top of page

BİLİŞİM SUÇLARININ HUKUKSAL BOYUTU

 

    Bilişim suçları kapsamında değerlendirilen suçlar, 12.10.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) “Topluma Karşı Suçlar” kısmının onuncu bölümünde “bilişim alanında suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir. Bu bölümde, m.243 ile “hukuka aykırı olarak bilişim sistemine girme ve sistemde kalma” suçu, m.244 ile “bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi, bozulması, verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesi” suçu, m.245 ile “banka veya kredi kartlarının kötü- ye kullanılması” suçları düzenlenmiştir.

 

    Doğrudan bilişim suçu olarak tanımlanmayan bilişim teknolojileri vasıtasıyla işlenebilecek suçlar da TCK’nın farklı bölümlerinde düzenlenmiştir. Örneğin, TCK’nın “Kişilere Karşı Suçlar” kısmının yedinci bölümünde “hürriyete karşı suçlar” başlığı altında m.106 ile “tehdit” suçu, m.107 ile “şantaj” suçu, m.124 ile “haberleşmenin engellenmesi” suçu; sekizinci bolümde “şerefe karşı suç- lar” başlığı altında m.125 ile “hakaret suçu”; dokuzuncu bölümünde “özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar” başlığı altında m.132. ile “haberleşmenin gizlili- ğini ihlal” suçu, m.133 ile “kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi – kayda alınması” suçu, m.134 ve m.135 ile “özel hayatın gizliliğinin ihlal ve kişisel verilerin kaydedilmesi” suçları bilişim sistemleri aracılığıyla işlenmesi durumunda bilişim suçları kapsamında değerlendirilmektedir.

 

   Bir başka yasal düzenleme ise 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi” hakkındaki kanundur. 23 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren bu kanuna ait iki yönetmelikte mevcuttur. Bunlar sırasıyla, “İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları” hakkında yönetmelik ile “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar” hakkındaki yönetmeliktir. Bu yasanın çıkarılmasının iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; internetin önemli aktörlerinden olan içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek, ikincisi ise; internet ortamında işlenen belirli suçlarla ilgili içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir. Bilişim suçları açısından bakılacak olursak, bu kanun ile internet ortamında yapılan yayınların 9 katalog suç8 kapsamına girmesi durumunda bu yayınların erişimlerinin engellenmesi söz konusu olacaktır.

 

ÜLKEMİZDE EN SIK KARŞILAŞILAN BİLİŞİM SUÇU TÜRLERİ 

 

Günümüze kadar yapılan operasyonel faaliyetlerde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görev alanına giren bilişim suçları incelendiğinde genel olarak aşağıda sayılan suç tipleriyle karşılaşıldığı görülmüştür. Bunlar sırasıyla; x Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması, x Bilişim sistemlerine karşı işlenen suçlar (Bilişim Sistemlerine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme), x İnteraktif Banka Dolandırıcılığı ve x İnternet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık suçlarıdır. 

 

 

 

 

 

bottom of page