
Internetim Bilinçli Hayatım Güvenli


Siber Terörizm Nedir?
Siyasi ve sosyal mercilere ve kişilere gözdağı vermek, baskı oluşturmak maksadıyla resmi birimlerin bilgisayarlarına, network sistemlerine, bilgi ve veri tabanlarına yapılan yasadışı tehdit ve zarar verici saldırılardır.
Trojanlar, kurtçuklar, virüsler, DNS saldırıları siber terörizmin basit araçları olarak görülebilir.
Siber terörizm tartışmalarında 2 karşıt görüş vardır.. Bu görüşlerden birincisine göre siber terörizm kimseye zarar vermeyen bir mittir (Forno, 2000). Bu görüşün sahipleri milenyumda ikiz kulelere yönelik gerçekleştirilen eylemlerle anlamını yitirmeye başlamıştır. Daha çok bilgisayar güvenliği konuları ile ilgilenen diğer grup ise sanal ortamda yapılan eylem ve atakların gerçek bir tehdit olduğu görüşündedirler (Denning, 2000). Meriam Webster sözlüğü terörü, yoğun korku ve şiddet uygulaması olarak terörizmi ise, özellikle zorlama anlamında sistematik terör kullanımı olarak tanımlamaktadır. Desouza ve Hensgen (2003), siber terörizm tanımı olarak aşağıda belirtilen tanımı önermektedir.
“Bilgi sistemleri doğrultusunda elektronik araçların bilgisayar programlarının ya da diğer elektronik iletişim biçimlerinin kullanılması aracılığıyla ulusal denge ve çıkarların tahrip edilmesini amaçlayan kişisel ve politik olarak motive olmuş amaçlı eylem ve etkinliklerdir.”
Siber terörizm de, kullanılan araçların kötü ve zararlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Adı üzerinde bunlar sadece bir araçtır. Aracın iyi ya da kötü olmasanı belirleyen onun kullanılmasıdır. Çünkü, “İnsanları öldüren silah değil, silahı kullanan insandır.” Bu durumda, Desouza ve Hensgen’e göre (2003), asıl önem verilmesi gereken; araç değil, onu kullanan insanların (aktörlerin) niyet ya da kasıtlarıdır.
Hemen hemen bütün ülkelerin gitgide bilgisayar ve iletişim teknolojilerine kaçınılmaz olarak bağımlı olması, içinde bulundukları risk durumlarınında, buna bağlı olarak artmasına yol açmaktadır. Pollitt’in (2002), “Amerika, tamamen bilgisayarlara bağımlıdır. Bu yüzden artan bir şekilde risk altındadır” sözü ülkemiz açısından da benzer anlamlar ifade etmektedir.
Siber-Terörizm
Siber terörizmin tam bir tanımı üzerinde anlaşmak mümkün olmasa bile, bir çok araştırmacı ve akademisyen siber atak biçimlerinin kategorize edilmesine yönelik bir bakış açısı geliştirmişlerdir. Siber terör ataklarının birinci kategorisi, “basit ve yapılandırılmamış” olandır. Genelde kişisel zevk için üretilen, hedef ayrımı yapmayan, çok hızlı ve etkili yayılarak büyük zararlar veren Kurtçuk (worm) ve virüsler, bu kategori altında toplanmaktadır. İkincisi, çoklu sistemlere karşı daha karmaşık atakları içeren “ileri düzeyde yapılandırılmış olanlardır.
Üçüncü olarakta, “karmaşık koordinasyona sahip ataklar”dır. Bu ataklar, çok ileri düzeyde yapılmış hedef analizlerine, üstün zeka ve denetime sahiptir. Naval Postgraduate, okul bünyesinde bulunan the Center for the Study of Terrorism and Irregular Warfare araştırmacılarına göre, ileri düzeyde yapılandırılmış bir atağın gerçekleştirilebilmesi için, bir grup insanın 2-4 yıl arasında çalışması gerekmektedir.
Karmaşık koordinasyona sahip ataklar için ise bu süre 6-10 yıl arası olarak ön görülmektedir. Desouza ve Hensgen (2003), siber terörizmi “geleneksel” ve “nadir” ataklar doğrultusunda değerlendirmektedir. Desouza ve Hensgen (2003), geleneksel olanları açık, nadir olanları ise örtülü ataklar olarak görmektedir.
Geleneksel ataklar, virüs ya da kurtçukların (worm) kullanılmasıyla bilgi altyapılarının tahrip edilmesini içermektedir. Easter eggs, time bombs ya da yahoo, eBAy, amazon gibi ünlü siteleri etkileyen DDOS atakları bunlara bir örnek olarak verilebilir. Bu kapsamda değerlendirilebilecek.
Melissa gibi virüsler de milyonlarca kullanıcıyı etkileyerek milyarlarca dolar hasarın oluşmasına yol açmıştır.
Siber törörizmin, diğer bir varyantı olan nadir ataklarda ise terörist gruplar aralarındaki iletişimi kolaylaştırmak için elektronik çıkışları kullanmaktadır. Örneğin, internet üzerinde bulunan tartışma gruplarındaki masum görünün bazı mesajlar, teröristler arasındaki bir iletişim biçimi olarak kullanılabilir. Bu durum bilginin bilgi içinde gizlendiği, steganografi gibi teknikler kullanarak gerçekleştirilmektedir.
