top of page
Rahatsızlık Verme, Hakaret ve Korkutma
 
    Siber zorbalık bilgisayar ve cep telefonları aracılığı ile yapılmaktadır (Patchin ve Hinduja, 2006). İnternette zorbalık yapan kişi tarafından kurbanın kişisel web sitesine, sohbet odalarına, online duyuru panolarına; açık saçık, müstehcen, onur kırıcı, utandırıcı iftira dolu mesaj ve postalar yollanmaktadır. Benzer şekilde düşmanlık taşıyan mesaj veya resimler kurbana cep telefonu aracılığı ile de gönderilmektedir (Patchin ve Hinduja, 2006).
Anne babaların birçoğu çocuklarının siber zorbalık deneyiminden haberdar olmamaktadır. Çünkü çocuklar ve gençler internet ya da cep telefonu kullanmaktan men edilme korkusuyla yaşadıkları deneyimi anne babalarına anlatmamayı tercih etmekte, genellikle olayı görmemezlikten gelmektedirler. Anne babalar çocuklarını elektronik iletişim araçlarının özellikle internetin zararlarından korumak için bazı önlemler almaktadır. Bu önlemlerin en etkilisi çocuğun ziyaret ettiği siteleri kontrol etmektir. Zorbalıkla karşılaşan gençler en çok arkadaşlarından en az ise öğretmenlerinden yardım istemektedirler (Juvonen ve Gross, 2008; Mishna vd.,2009; Slonje ve Smith, 2008; Topçu vd., 2008). Bunun dışında gençler siber zorbalıktan korunmak için ekran şifresini veya cep telefon numarasını değiştirmek, gelen mesajları durdurmak, tacizciyi ikaz etmek, gelen mesajları saklayıp polise haber  vermek gibi diğer yöntemlere başvurmaktadırlar (Arıcak vd., 2008; Juvonen ve Gross, 2008; Smith vd., 2008). Siber zorbalığı önlemede okullardaki yönetici, öğretmen ve psikolojik danışmanların rolü ile ilgili de bir çok araştırma yapılmıştır. Bu konuda okul danışmanlarının lider rolü oynaması gerektiği belirtilmiştir. Danışmanların farkındalık, önleme ve müdahale ile ilgili çalışmaları öğrenci, öğretmen ve anne babalarla işbirliği içinde sürdürebilmelerinin siber zorbalıktan korunmada etkili olacağı ifade edilmiştir (Diamonduros vd., 2008; Mason, 2008; Willard, 2007; Worthen, 2007). 
 
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
 
  • Siber zorbalığın giderek yaygınlaşması çocuklar, aileler ve okullarda görev yapan personellerin siber zorbalığın ne olduğu, zararları, nasıl önlenebileceği veya oluştuktan sonra nasıl müdahele edilebileceği gibi konularda daha fazla farkındalık geliştirmelerini gerektirmektedir.
  • Okul yöneticileri; öğrencilerini, öğretmenlerini ve diğer okul personelini siber zorbalığın tehlikeleri ve şüphelendikleri durumlarda ne yapacakları konusunda bilgilendirmelidir.
  • Yöneticiler geleneksel zorbalık ve siber zorbalıkla ilgili okul kural ve politikalarını belirlemeli, şüpheli durumları derhal ortaya çıkarmalı ve polise bildirmelidir.
  • Okul psikolog ve danışmanları siber zorbalıkla ilgili farkındalık, , önleme, müdahale ve politika oluşturma konularında programların hazırlanması ve uygulanmasında lider rolü oynamalı, okul, aile ve toplum arasında işbirliği sağlamada yardımcı olmalıdır.
  • Okullarda çocuklara ve gençlere bilgisayar, internet ve diğer elektronik iletişim araçlarının güvenilir ve sorumlu bir şekilde kullanılması öğretilmeli, gerekli hallerde şikayet için başvurabilecekleri adres ve kaynaklar gösterilmelidir. Anne babaların bir çoğu günümüzde modern iletişim araçlarına yabancı kalmakta, teknolojik gelişmeleri takip edememektedir. Bu nedenle çocuklarıyla aralarında uçurumlar oluşmakta, onlarla iletişimleri azalmakta ve çocuklarının siber zorbalık deneyimlerini fark edememektedir. Anne babalar teknoloji konusunda kendilerini geliştirmeli, çocuklarıyla açık bir iletişim içinde olmalıdır.
bottom of page